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Hotel Operations/Hospitality job description

호텔 업무의 특성에 따라 모든 직원은 현업에서 활동하고 고객을 직접 응대하기 때문에 활동적인 경험으로 경력을 이어나갈 수 있는 분야이다.


( ※ 업무용어는 고유의 의미로 사용하는 경향이 있어, 아래 내용에 단어 단독으로 업무설명이 충분치 않을 수 있슴 )

Job brief

호텔업은 환대산업의 대표업종이다. 사람이 생활하는데 필요한 모든 것을 시설내에 모두 구비하고 있어 다양한 업무가 공존한다. 고객을 맞는 컨시어지, 식음료객장, 카페, 베이커리, 세탁, 시설관리인, 이벤트 사업장 등이 있다. 각 업장의 업무에 따라 전문 능력이 다르지만 대체로 처음 입사하는 직원의 경우 모든 업장을 다 경험하기 때문에 다양한 업무에 적응이 되어야 한다.


관련 전공 : 호텔경영, 경영, 어문, 식음료관련, 시설관리

협업 업무 : 관리, 영업, 구매, 시설관리


Responsibilities :

Hotel Concierge (Front Desk)

Perform all check-in and check-out tasks
모든 체크인 및 체크아웃 작업 수행
Manage online and phone reservations
온라인 및 전화 예약 관리
Inform customers about payment methods and verify their credit card data
고객에게 결제 방법에 대해 안내하고 신용카드 데이터 확인
Register guests collecting necessary information (like contact details and exact dates of their stay)
연락처 정보 및 정확한 숙박 날짜 등 필요한 정보를 수집하여 게스트 등록하기
Welcome guests upon their arrival and assign rooms
도착 시 고객 환영 및 객실 배정
Provide information about our hotel, available rooms, rates and amenities
호텔, 이용 가능한 객실, 요금 및 편의 시설에 대한 정보 제공
Respond to clients’ complaints in a timely and professional manner
고객의 불만 사항에 적시에 전문적으로 대응합
Liaise with our housekeeping staff to ensure all rooms are clean, tidy and fully-furnished to accommodate guests’ needs
하우스 키핑 직원과 연락하여 모든 객실이 깨끗하고 깔끔하며 고객의 요구를 수용 할 수 있도록 모든 가구가 완비되어 있는지 확인
Upsell additional facilities and services, when appropriate
적절한 경우 추가 시설 및 서비스 상향 판매
Attend to special guests (e.g. VIPs) and answer their inquiries
특별 게스트(예: VIP)를 응대하고 문의에 답변하기
Help prepare welcome folders with collateral (e.g. room service menus, area descriptions)
자료(예: 룸서비스 메뉴, 구역 설명)가 포함된 웰컴 폴더 준비 지원
Provide information about amenities, area and venues and promote services
편의시설, 지역 및 장소에 대한 정보를 제공하고 서비스 홍보
Confirm group reservations and arrange personalized services for VIP customers and event attendees, like wedding guests
단체 예약을 확인하고 VIP 고객 및 결혼식 하객과 같은 이벤트 참석자를 위한 맞춤형 서비스 준비
Anticipate guest needs and build rapport with customers
게스트의 요구 사항을 예측하고 고객과의 관계 구축
Ensure compliance with health and quality standards
보건 및 품질 표준 준수 보장
Ensure supplies and equipment are adequate in quantity and quality
소모품과 장비의 수량과 품질이 적절한지 확인
Assume responsibility of budgeting and monitoring expenses
예산 책정 및 비용 모니터링 책임 수행
Act as the point of reference for guests who need assistance or information and attend to their wishes and requirements
도움이나 정보가 필요한 고객에게 연락 창구 역할을 하며 고객의 희망사항과 요구사항 해결
Understand customer’s needs and provide them with personalized solutions by suggesting activities and facilities provided by the hotel
고객의 니즈를 파악하고 호텔에서 제공하는 액티비티 및 시설을 제안하여 개인 맞춤형 솔루션 제공
Acquire extensive knowledge of the premises and the nearby venues and businesses to make the most suitable recommendations
가장 적합한 추천을하기 위해 구내 및 인근 장소 및 비즈니스에 대한 광범위한 지식 습득
Arrange events, excursions, transportation etc. upon request from hotel residents
호텔 거주자의 요청에 따라 이벤트, 여행, 교통편 등을 준비
Answer the phone and make reservations, take and distribute messages or mail and redirect calls
전화 받기 및 예약, 메시지 또는 우편물 수령 및 배포, 전화 리디렉션


Catering (Kitchen, Restaurant, Waiter/Waitress)

Gather customer requirements (like number of guests and event dates)
고객 요구 사항(예: 손님 수 및 이벤트 날짜) 수집
Plan food and beverage menus considering clients’ preferences and special requests (for example healthy meals for children)
고객의 선호도와 특별 요청(예: 어린이를 위한 건강식)을 고려하여 식음료 메뉴를 계획
Determine requirements in ingredients and set portions
식재료의 요구 사항과 정해진 양을 결정
Ensure compliance with health and safety regulations
보건 및 안전 규정 준수 확인
Deliver food orders from the kitchen to customers’ tables rapidly and accurately
주방에서 주문한 음식을 신속하고 정확하게 고객의 테이블로 배달
Act as the contact point between Front of the House and Back of the House staff
프런트 직원과 백오브하우스 직원 간의 연락 창구 역할 수행
Communicate food orders to chefs, paying attention to priorities and special requests (e.g. food allergies)
우선순위와 특별 요청(예: 음식 알레르기)에 주의를 기울여 셰프에게 음식 주문을 전달
Serve welcome drinks and hors d’oeuvres, upon guests’ arrival
손님이 도착하면 환영 음료와 전채 요리 제공
Ensure food is served in accordance with safety standards (e.g. proper temperature)
음식이 안전 기준(예: 적정 온도)에 따라 제공되는지 확인
Check in with customers and take additional orders or refill water, as needed
고객과 체크인하고 필요에 따라 추가 주문을 받거나 물을 리필
Price menu items in collaboration with the Restaurant Manager
레스토랑 매니저와 협력하여 메뉴 항목 가격 책정
Order food supplies and kitchen equipment, as needed
필요에 따라 식자재 및 주방 장비 주문
Store food products in compliance with safety practices (e.g. in refrigerators)
안전 수칙을 준수하여 식품을 보관(예: 냉장고에 보관)
Keep weekly and monthly cost reports
주간 및 월간 비용 보고서 작성
Present menu and provide detailed information when asked (e.g. about portions, ingredients or potential food allergies)
메뉴를 제시하고 요청이 있을 경우 자세한 정보 제공(예: 식사량, 재료 또는 잠재적 음식 알레르기).
Prepare tables by setting up linens, silverware and glasses
린넨, 식기, 잔을 준비하여 테이블 준비
Inform customers about the day’s specials
고객에게 그날의 스페셜 메뉴 안내
Offer menu recommendations upon request
요청 시 메뉴 추천 제공
Take accurate food and drinks orders, using a POS ordering software,order slips or by memorization
POS 주문 소프트웨어, 주문 전표 또는 암기를 통해 정확한 음식 및 음료 주문 받기
Check customers’ IDs to ensure they meet minimum age requirements for consumption of alcoholic beverages
고객의 신분증을 확인하여 주류 소비에 대한 최소 연령 요건을 충족하는지 확인
Check dishes and kitchenware for cleanliness and presentation and report any problems
접시와 주방 용품의 청결 상태와 프레젠테이션을 확인하고 문제사항 보고
Meet with restaurant staff to review daily specials, changes on the menu and service specifications for reservations (e.g. parties)
레스토랑 직원과 만나 일일 스페셜 메뉴, 메뉴 변경 사항 및 예약(예: 파티)에 대한 서비스 사양 검토


Sommelier

Create and update the wine list in coordination with chefs and the Food and Beverage Manager
셰프, 식음료 매니저와 협력하여 와인 리스트를 만들고 업데이트
Recommend food and wine pairings
음식과 와인 페어링 추천
Advise guests on wines based on their personal tastes and food choices
게스트의 개인 취향과 음식 선택에 따라 와인에 대한 조언 제공
Inform guests about different varieties of wines and prices
게스트에게 다양한 종류의 와인과 가격 정보 제공
Ensure wines are served at the right temperature and within the proper glassware
와인을 적절한 온도와 적절한 잔에 담아 제공
Store open bottles properly to maintain strong taste
와인의 맛을 유지하기 위해 개봉한 병을 적절히 보관
Manage wine cellar and ensure it’s fully-stocked
와인 저장고를 관리하고 와인이 가득 채워져 있는지 확인
Negotiate purchase prices with vendors
공급업체와 구매 가격 협상
Organize wine tasting days or events
와인 시음의 날 또는 이벤트 개최
Ask guests for ID to verify legal drinking age
법적 음주 연령을 확인하기 위해 게스트에게 신분증 제시 요청
Comply with all health and safety regulations
모든 보건 및 안전 규정 준수


Cafe

Manage day-to-day operations of the cafe
카페의 일상적인 운영 관리
Train employees on drinks preparation and proper use of coffee equipment
직원에게 음료 준비 및 커피 장비의 올바른 사용법을 교육
Coordinate with vendors and order supplies, as needed (like takeaway cups, coffee, milk and other ingredients)
필요할 때에 공급업체와 협력하여 테이크아웃 컵, 커피, 우유 및 기타 재료와 같은 소모품 주문
Maintain updated records of daily, weekly and monthly revenues and expenses
일별, 주별, 월별 수익 및 지출에 대한 최신 기록 관리
Add new menu items based on seasonality and customers’ preferences (for example vegan coffee drinks)
계절 및 고객 선호도에 따라 새로운 메뉴 항목 추가(예: 비건 커피 음료)
Advise staff on the best ways to resolve issues with clients and deliver excellent customer service
고객과의 문제를 해결하고 우수한 고객 서비스를 제공할 수 있는 최선의 방법에 대해 직원 교육
Ensure all cafe areas are clean and tidy
모든 카페 공간을 깨끗하고 정돈된 상태로 유지
Nurture friendly relationships with customers to increase loyalty and boost our reputation
고객과의 우호적인 관계를 구축하여 충성도를 높이고 좋은 평가 유지


Hotel Maintenance

Inspect hotel regularly to ensure it meets safety standards
호텔이 안전 기준을 충족하는지 정기적으로 점검
Arrange for routine maintenance in hotel rooms, lobbies and facilities
호텔 객실, 로비 및 시설의 정기적인 유지보수 관리
Organize repair projects in a manner that does not disturb guests
투숙객에게 방해가 되지 않는 방식으로 수리 프로젝트 구성
Plan and oversee renovations and construction
리노베이션 및 공사를 계획하고 감독
Act fast to resolve emergency issues (e.g. power outages)
긴급 문제(예: 정전)를 신속하게 해결 조치
Find ways to reduce hotel operating costs and conserve energy
호텔 운영 비용을 절감하고 에너지를 절약할 수 있는 방법 구상
Supervise team of Maintenance Technicians and Janitors
유지보수 기술자 및 청소부 팀 감독
Manage relationships with contractors and service providers
계약업체 및 서비스 제공업체와의 관계 관리
Maintain budgets, expenses and activity logs
예산, 비용 및 활동 로그 유지 관리



채용공고 예시 Job description examples

Job title : The Market Kitchen Hostess


Location: Seoul


The Fxxx Hotel Seoul is looking for a hostess who shares a passion for excellence and who infuse enthusiasm into everything they do. This position reports to the Restaurant Supervisor.


Responsibilities


○ The Host/ess is an essential member of the Food & Beverage team dedicated to providing exceptional quality and service to our guests.
○ By nature of the position, the host/ess is the guest’s first impression of the restaurant.
○ This Host/ess greets guests promptly, courteously, graciously with eye contact, and a smile.
○ Utilizing Open Table, the Host/ess takes reservations, reviews the daily reservation book and has the ability to seat guests without reservations.
○ The Host/ess has a complete working knowledge of the menus, menu ingredients and what is unavailable for that day.
○ A principle role within the restaurant, the Host/ess is familiar with server stations, their daily assignments, their personal timing patterns and their maximum workload capacity.
○ The Host/ess is also familiar with frequent guests and knows their names and preferences.


Qualifications and Skills


○ We are looking for individuals with excellent personal presentation and interpersonal skills.
○ Fluency in reading, writing, and spoken English is also required.
○ The Host/ess position requires continuous standing for up to 8 hours a day.
○ The ideal candidate will have a confident outgoing personality and a can-do approach to any request.
○ The ability to remain calm under pressure is essential and applicants must have a flexible schedule with the ability to work all shifts, weekends and holidays.


Visa Requirements


○ Must already possess valid work authorization in South Korea.


What to Expect: You Will…


○ Be part of a cohesive team with opportunities to build a successful career with global potential
○ Have access to a robust benefit plan
○ Have the opportunity to engage in diverse and challenging work


We look forward to receiving your application!